diumenge, 21 d’agost del 2011

Sa València mallorquina




Tàrbena, petita localitat enmig de muntanyes valencianes amb una complicitat, la parla, tot i ser català com tot el que li envolta és un dialecte absolutament diferent, es podria dir que fora de lloc i és què en aquesta localitat i la vall de Gallinera, però no al seu complet, no es parla el català meridional sinó l'occidental i no es parla el valencià sinó el català balear amb els seus trets especials. I justament és l'article la cosa que més crida l'atenció i és deguda a una evolució diferent des del llatí dels demostratius ipse, ipsa i ipsum. Però l'anormalitat no és un article diferent, ni molt menys, sinó que en mig de la parla valenciana en trobem una ben diferent, i és què ara fa 400 anys, molt abans de ficar-se en el merder en el qual estem ficats i que la nostra llengua es veja substituïda i la nostra cultura ficada en dubte, la Corona d'Aragó havia de repoblar València d'alguna manera i a la zona de Tàrbena en lloc d'enviar lleidatans i tarragonins enviaren balears per repoblar. Amb el temps i la difícil comunicació que tenien amb la resta del País Valencià el dialecte no s'ha vist influenciat per l'altre i ni molt menys substituït, ara 400 anys després i amb la suficient comunicació el dialecte salat es manté a aquestes terres orgulloses de ser valencianes però també del seu origen balear. I no és que es mantinga sinó que ho celebren i ho mostren als visitants, i és curiós veure com aquestos no dubten ser valencians (ni blavencians, ni valencianos) i com és molt més fàcil veure la nostra cultura i arrels vives entre muntanyes que no entre blocs de formigó i altres metròpolis. I dona goig passejar per ses carres i veure cases engalanades amb ses senyeres i ses banderoles commemorant es 400 anys de sa repoblació balear. I aquesta és la reflexió després d'una visita a la localitat de Tàrbena.
Llicència de Creative Commons
Sa València mallorquina de Jordi Pascual Mollá està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a detotunpoc-jordipascual.blogspot.com
Els permisos addicionals als d'aquesta llicència es poden trobar a http://detotunpoc-jordipascual.blogspot.com/2011/08/sa-valencia-mallorquina.html.