dimecres, 9 d’octubre del 2013

Un 9 d'octubre marcat per una enquesta

De nou arriba el 9 d'octubre i el País Valencià celebra la seua diada nacional. Aquesta diada pot ser passe com qualsevol altra: firetes, manifestació, concentracions... Com tots els anys la guerra de símbols estarà present als carrers de València. Al final el País Valencià no sap ni quins símbols té ni com és diu. Som País, Comunitat, Regió, Regne, Monarquia bananera?! I què ens representa? La senyera, l'estelada, l'estrelada, la coronada, la bandera preautonòmica, la bandera espanyola, la republicana, cap de les anteriors, totes juntes?! 

Tot i que els valencians no sapiguem certament què som, no és cap novetat. De fet, és habitual que el 9 d'octubre la gent mostre la seua valencianitat a la seua manera: "Pues yo soy valenciano de pura cepa" - diu un home amb un pardalot a la bandera. "Doncs jo sí "ca" sóc un bon valencià, d'aquestus "k'ho" sentim", "CATALANISTEEEE!". Però al final el 9 d'octubre és de tots els valencians. Des del que parla valencià, al que no i al que pensa que el català central és l'estàndard i per això oblida el seu dialecte.

Però al final tota aquesta diversitat es tradueix en vots a unes eleccions i els polítics que sorgeixen dels comicis són els que vetllen pel país. Avui "El País" ha publicat una enquesta on es veu la intenció de vot dels valencians. A grans trets, davallada del PP i del PSOE, pujada d'EUPV i Compromís i entrada d'UPyD. El gran canvi, majoria d'esquerres a les Corts Valencianes si hui se celebraren unes eleccions. A partir dels resultats de l'enquesta i dels resultats històrics de les eleccions autonòmiques he creat el següent gràfic per a "toquetejar" i analitzar en perspectiva història els comicis al País Valencià. Així quedarien les Corts i així són i han sigut anys enrere: