dissabte, 17 de novembre del 2012

El periodisme de viatges, l'alternativa professional


El periodisme està en crisi. Això diu molta gent. Tal vegada no és el periodisme, sinó, la forma de fer periodisme. Tal vegada s'ha acabat el sistema típic de periodisme amb gran mitjans de comunicació que ho dominen tot. Siga com siga, hi ha una fet evident: cada cop és més complicat obrir-se un lloc al món laboral com a periodista. El País n'és el clar exemple. El referent periodístic espanyol ha hagut de fer un ERO acomiadant grans professionals. Aleshores quina oportunitat ens espera a la “nova fornada” de periodistes?

Eduardo Martínez, catedràtic de geografia, i Ricard Tomás, empresari i aventurer, van intentar animar els joves estudiants de primer de periodisme a la UAB a endinsar-se en allò que anomenen periodisme de viatges. Cap dels dos és periodista però tenen una gran experiència en viatges, de fet, l'últim que van fer a través de les serralades del Tíbet ha esdevingut un llibre i un documental, Más allá del Tíbet.

Eduardo Martínez i Ricard Tomás a la UAB.

En aquell viatge han aprés les costums i cultura dels tibetans. Ha aprés que els xinesos estan ocupant les parts baixes de les muntanyes mentre que a més de 4.000 metres els autòctons mantenen les seues arrels. Han visitat monestirs, monuments, muntanyes sagrades i han vist l'efecte de la massificació turística a algunes zones. Inclús s'han trobat en una primícia periodística, han descobert que el major incident de muntanya no va passar a Paquistan sinó al mateix Tíbet. D'altra banda, han pogut observar de prop el conflicte entre el govern xinès i els tibetans, i han vist que el Tíbet no sols respon al territori que Xina ha delimitat com a tal.

Per tant, un sol viatge apartat del turisme de masses pot ser un gran reportatge periodístic, un llibre, un documental, una web de seguiment... No és fàcil, com ells mateixos acceptaven, preparar un d'aquests viatges i depén de la capacitat adquisitiva. Però també és cert que hi ha molts llocs bellíssims que poden retindre moltes notícies, primícies i històries prop de casa nostra. Inclús el nostre mateix poble pot esdevindre una gran font de periodisme si es parla amb la gent i les organitzacions.

Possiblement eixe periodisme no siga una gran font d'ingressos, però esperar de braços creuats a que màgicament la revolució periodística i tecnològica acabe per a tindre un lloc de feina tampoc ho és. Així, com un free lance, el periodisme de viatges pot ser una alternativa que no sols ens provoque un creixement com a periodista, sinó, també com a persona.