divendres, 25 d’octubre del 2013

La comunitat educativa es mobilitza contra la 'llei Wert'

Cartell a Via Laietana de Barcelona // JP
En qualsevol democràcia, l'ensenyament és un pilar bàsica. A Espanya, el ministre Wert ha plantejat una llei que a vista de molts professors i estudiants fica en perill l'ensenyament públic. En protesta contra aquesta nova llei, el Sindicat d'Estudiants va convocar tres dies de vaga (dimarts, dimecres i dijous passats). L'últim dia, els professors també es van sumar i va passar a ser un dia de vaga general a l'educació.

La Llei Orgànica de Millora Qualitativa de l'Ensenyament (LOMQE) ha rebut crítiques per anar contra l'educació pública i laica. Segons molts sectors afavoreix l'ensenyament privat i concertat, més encara quan el mateix ministre ha retallat les beques en diferents ocasions. 

En el cas d'aquells llocs on hi ha llengües cooficials, la LOMQE també significa que les llengües autòctones perden valor per igualar castellà, anglès i la llengua que corresponga a cada territori. Als països de parla catalana l'efecte i la reacció és diferent segons el territori. A Catalunya i Balears la immersió lingüística pot desaparèixer. En el cas del Principat inclús la Generalitat ha criticat la llei, a les illes, en canvi, ha sigut la comunitat educativa la que ha mantingut un dur pols amb Bauzà contra el TIL (el decret de trilingüisme que vol aprovar el president de Balears). Al País Valencià les línies en valencià podrien desaparèixer per un sistema únic en castellà, anglés i valencià. Diferents organitzacions com Escola Valenciana ja s'han mobilitzat i han iniciat campanyes com Sí al valencià!

Vinyeta crítica amb la LOMCE //
http://rafaelsilva.over-blog.es
A més a més, declaracions sonades com el desig d'"espanyolitzar els xiquets catalans" del ministre Wert encara han aportat més polèmica. De fet, a la xarxa es divulguen desenes de vinyetes que critiquen la llei per "tornar a temps del franquisme" amb l'espanyolisme i la religió ben presents.

Per totes aquestes raons es va celebrar la vaga d'estudiants i, en especial, la vaga general d'educació. A diferents ciutats d'arreu de l'estat espanyol milers de manifestants eixien al carrer a les 12 del migdia del passat dijous per a protestar contra una llei que sembla no tenir gaire popularitat, de fet, tota l'oposició ja ha anunciat que derogarà la LOMQE si arriben a governar. 

La manifestació a Barcelona
La Via Laietana plena de gom a gom // JP
Una de les manifestacions més multitudinàries va ser la de Barcelona. Tot i que les dades d'assistència sempre són una rifa, l'ambient a la capital catalana era reivindicatiu amb milers i milers de persones manifestant-se contra la "llei Wert". Imatges espectaculars de la Via Laietana plena de gom a gom demostren que no eren "cinco o seis" com cantaven alguns manifestants.

A Catalunya, les manifestacions tenien un doble sentit. D'una banda el rebuig de la LOMQE amb consignes com "Wert cabró, retalla't un colló" o "Wert dimissió per feixista i per cabró". D'altra el rebuig a les retallades de CiU, un partit que, a més, intenta treure profit de la LOMQE per espanyolista, mentre a la Generalitat no para de retallar els serveis públics.

Si bé, també hi ha aquells manifestants que veuen que tot està malament, l'educació i quasi tots els serveis públics. Per això es podien escoltar consignes com "un banquero se balanceaba sobre la burbuja inmobiliaria..." o "me cago en todo, en general". 

La manifestació va transcórrer el recorregut entre plaça Universitat i el passeig d'Isabel II segona sense incidents. Si bé, quan es va acabar i, després de la lectura de manifests, alguns manifestants van cremar contenidors i van trencar alguna parada d'autobús. Molts altres van continuar per davant de l'estació de França per a entrar a la Ciutadella. Molts d'aquestos es van quedar a dinar al parc, mentre que altres van continuar protestant a les portes del Parlament.

Ací teniu un recull d'imatges i vídeos localitzats a un mapa:

 Mostra Manifestació 24-O a Barcelona en un mapa més gran

Vaig poder gravar vídeos del final de la manifestació, però un problema amb el mòbil ha provocat que no s'hagen guardat correctament i no es puguen reproduir. 

Un tast de LOMQE
La Llei Orgànica de Millora Qualitativa de l'Ensenyament (LOMQE), tal com s'indica al llibre Asalto a la educación: la reforma educativa del PP, és una llei que aporta l'adaptació de l'educació pública al model neoliberal. Per a l'autor del llibre, la "llei Wert" entén els alumnes com a futurs treballadors i l'educació passa a ser un mitjà d'inclusió a un sistema laboral que, a més, també ha retrocedit pel que fa a drets dels treballadors.

Malgrat totes aquestes crítiques, el ministre d'educació, Jose Ignacio Wert defensa la llei sense dubtar que és una millora substancial per a l'ensenyament espanyol.