divendres, 21 de febrer del 2014

Ucraïna i la lamentable informació als mitjans

Diuen que els periodistes (o futurs periodistes) tenim la tendència a mirar-nos el mèlic i parlar constantment dels mitjans de comunicació. I aquest és un text d'eixe tipus perquè certament hi ha un greu problema als mitjans i la informació que es dóna sobre el conflicte a Ucraïna.

Ucraïna està a les portes d'una guerra civil. Els manifestants s'oposen al president Ianukóvitx mentre que el govern aguanta. Per allà enmig apareix l'extrema dreta fins al punt que per a alguns tots els manifestants són neonazis. De tant en tant sembla que hem tornat a la Guerra Freda parlant d'influències de Rússia i Estats Units com si els ucraïnesos no estigueren defensant o criticant les accions de govern. Moltes vegades em plantege si hi ha petroli de pel mig o el gas natural aquell que va saltar a la llum ara fa uns quants anys. No ho sabem, però el que està clar és aquestes accions en certs casos estan relacionades amb la divisió d'Ucraïna en una part culturalment russa i una quasi antagònica.

Però els mitjans no mostren res més. Hi ha hagut “x” morts, els manifestants han fet..., el govern ha fet... però cap arriba a l'arrel del conflicte. Fa unes setmanes que al Punt i a part (un programa de ràdio que faig amb uns companys de la facultat) estem pendents d'Ucraïna. Tant Sergi com Miquel (els dos companys que han tractat el tema) han parlat en diferents programes del conflicte al país i sempre s'han trobat amb uns mitjans que no acaben d'aclarir el conflicte (programes del 4-12-13, del 11-12-13, del 29-1-14 i del 19-2-14).

Portada de Libération el 21-2-14 // kiosko.net
Avui mateix Libération parla d'una traïció d'Europa a Ucraïna i El País comença a utilitzar la paraula règim, eixe mot que els mitjans empren per a insinuar la falta de democràcia, com si la pròpia democràcia no fora un règim determinat. Mentrestant altres mitjans tendeixen a fer un seguiment en directe com a “oda a la sobreabundància d'informació inútil” com és el cas del Huffington Post o el propi Libération en la seua edició digital.

Just mentre escrivia aquestes línies Ianukóvitx anunciava eleccions anticipades mentre gran part dels ciutadans encara no sabem exactament què passa al país. De moment, sols he trobat dos grans (tot i que breus) anàlisis de la situació a Ucraïna. D'una banda, un vídeo on Vicent Partal (director de VilaWeb) explica la divisió del país en una part pro-russa i una més pròxima a occident. De fet, aquest anàlisi el va utilitzar Miquel a un dels Punt i a part que he enllaçat abans. Més recentment, i probablement amb més mèrit per estar fet sobre el terreny, he trobat l'explicació d'Alberto Sicilia sobre el conflicte i el seguiment que està fent al seu bloc de Público i via Twitter.

Malgrat tot encara no sabem per què Europa no actua o si hauria d'actuar, què pinten exactament Rússia i Estats Units al conflicte o quina és la presència exacta de l'extrema dreta als enfrontament. Si això passara a Estats Units o Alemanya tindríem tota la informació (sí, manipulada per deixar bé els miracles econòmics i guies espirituals del capital, però informació que podríem interpretar).