dilluns, 13 de maig del 2013

Clam en defensa de TV3 al Moll de la Fusta de Barcelona


Un treballador de la CCMA recull signatures per a evitar més
retallades als mitjans de comunicació públics de Catalunya.
Unes 20.000 persones segons l'organització es van agrupar durant tot el diumenge 12 de maig al Moll de la Fusta del Port de Barcelona. Allà la plataforma de treballadors Jo estimo TV3 amb altres col·lectius com Mitjans en lluita i Tots som TV3 van organitzar una festa reivindicativa en defensa de la televisió i ràdio públiques catalanes. Pel matí es van fer tallers per als infants i per la vesprada un seguit de concerts de diferents grups que es van voler solidaritzar amb la causa de forma altruista. Entre ells alguns de ben coneguts com Mishima, Lax'n'Busto, Txarango, Teràpia de Shock o Andreu Rifé.

Durant el concert algunes de les cares i veus de TV3 i Catalunya Ràdio van sortir per a donar suport a la causa. Així, des de Tomàs Molina fins Jaume Barberà van dir algunes paraules. Inclús Joan Pera, qui va ser la primera cara de TV3, va dirigir unes paraules a tots els assistents comparant TV3 amb la seua filla. “Després de passar alguns problemes d'espanyolitis durant la infància i la adolescència, ara la TV3 ja té 30 anys i comença a tindre problemes de salut”.

Tota la festa tenia un missatge clar: no solament es tracta de mantenir els llocs de feina dels treballadors, sinó que cal mantenir una televisió pública de qualitat puntera a Europa. No van faltar referències a procés encetat per Catalunya, de fet, el manifest de Catalunya ràdio començava: “Un país que vol ser un país, un país que encara no és normal, necessita mitjans de comunicació públics potents. També una ràdio. Una ràdio que des de 1983 ha fet arribar a les llars catalanes (i més enllà) la nostra llengua i el nostre imaginari col·lectiu. (...)”.

Unes retallades asfixiants
Gràfic amb les subvencions de la Generalitat de Catalunya a la CCMA. Clica
a sobre de la imatge per a fer-la més gran.
En el cas específic de TV3, des del seu naixement el 1983 sempre havia vist créixer els seus ingressos gràcies principalment a les subvencions de la Generalitat de Catalunya. Això li ha permès ser la televisió més vista del Principat i tenir un ampli ventall de canals. La defensa de la llengua i cultures catalanes sempre ha estat present als ideals dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), anteriorment anomenada Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV). Ara aquesta funció social, més totes aquelles que fa com a mitjà públic, es veuen en perill per primera vegada.

El creixement de les subvencions no solament van parar sinó que van començar a decréixer des del 2011. Això ha provocat la fusió dels canals Super 3 i 33 així com l'eliminació d'ICatFM de la Freqüència Modular adaptant-la a la xarxa com a Icat.cat. A nivell de personal també ha hagut retallades. El passat mes març es van desmantellar les delegacions del Pirineu Central, Catalunya Nord, Terres de l'Ebre i Pallars. L'amenaça d'un ERO cada vegada està més prop. Les despeses de TV3, però, “no són equiparables amb les d'altres televisions ja que, malgrat que aquelles gasten menys en personal directament, tenen exterioritzats molts serveis” segons asseguraven els treballadors durant la festa.

La diferència entre les subvencions rebudes el 2010 i les del 2011 (les últimes dades que apareixen reflectides a la web de la CCMA) és de més de 23 milions d'euros, la xifra, continua a la baixa. Un efecte més greu si es considera que els ingressos per publicitat i vendes de programes i series també minven.

L'últim document que es pot consultar sobre el pressupost de tota la CCMA és el del moviment del 2011. A aquest apareix allò estimat per al 2011 i previst per al 2012. La diferència de les subvencions entre els dos anys és de 34 milions d'euros menys aproximadament. Una estocada que fica en perill els continguts de tots els serveis de la CCMA (televisió, ràdio i llocs web). 

Fotos
Aquest és un recull de fotografies de la festa en defensa de TV3 i Catalunya Ràdio al Moll de la Fusta del passat 12 de maig.

Created with flickr slideshow.

1 comentari:

JOSEP ha dit...

VA COSTAR MOLT TENIR UNA TELEVISIO PUBLICA I DE CUALITAT I HEM L ´ESFORÇ DE TOTS L ´HEM DE SEGUIR MANTENINT ENCARA QUE JO SOC PARTIDARI DE ALGUNES REESTRUCTURACIONS PER DINS A LA CASA QUE FA MOLTS ANYS CONVENEN. EXISTEIX MOLTA GENT QUE COBRA SENSE PRODUIR I AIXO SE HA DE ELIMINAR I VALORAR MES ELS QUE HI DEIXEN O HEM DEIXAT EL COLL PER LA CASA.