dilluns, 10 de desembre del 2012

'Keep calm and speak catalan' davant la 'llei Wert'


Cartell de Keep Calm and speak catalan.
Keep calm and speak catalan és una iniciativa de Josep M. Ganyet, expert en internet i disseny web, que planteja una resposta directa a l'avanprojecte de llei d'educació del ministre Wert. Una “llei Wert” que, segons la consellera d'educació Irene Rigau, fa retrocedir el català a temps de l'escola de finals del franquisme.

La iniciativa està basada en el cartell que el govern britànic va fer davant la possible invasió nazi durant la Segona Guerra Mundial. Era un cartell roig amb la corona britànica i el rètol “Keep calm and carry on”. Finalment, el govern no el va utilitzar i solament va publicar una edició limitada, que l'any 2000 es va redescobrir. Des d'aleshores s'ha començat un camí cap a diferents edicions del cartell com el Keep calm and take the square que va utilitzar el 15M.

Josep M. Ganyet va publicar a Twitter el missatge Keep calm and speak catalan després de l'anunci del projecte de llei. Des d'aleshores ha començat a generar productes i actualment al lloc web keepcalmandspeakcatalan.com es pot trobar el cartell en pdf i imatges de perfil i capçalera per a Twitter i Facebook. A més, assegura que “hi haurà impressions del cartell, samarretes, adhesius i el que la gent ens demani”. Tots els beneficis que es puga generar la campanya aniran destinats a Som Escola, un conjunt d'entitats cíviques i educatives que defensa l'escola en català.

D'altra banda, la marca cervesera Moritz ha anunciat que farà una samarreta d'edició limitada amb el lema i substituint la corona pel seu logotip. Els beneficis de la seua venda també aniran destinats a Som Escola. Josep M. Ganyet diu que Moritz va agafar el seu tuit i el seu cartell sense reconèixer que li l'havien pres, però accepta que després “ho han reconegut públicament”.

Encara amb els fets en desenvolupament la campanya Keep calm and speak catalan ha tingut una gran acollida a la xarxa i són molts els internautes que ja llueixen el logotip com a imatge de perfil o capçalera. A més, Twitter ha esborrat @KeepCalmCat segurament per que altres usuaris l'han marcat com spam. A falta de saber si la campanya continua el seu èxit i recupera l'usuari a Twitter, li hem preguntat al seu impulsor què diria a Wert després d'haver presentat el projecte de llei, la resposta ha sigut senzilla i directa: “Adéu”.