diumenge, 2 de desembre del 2012

30 anys de normalització del català a una exposició al Palau Robert

Imatge de l'exposició.
L'exposició “Avancem amb el català” és un recull de les campanyes de foment lingüístic que s'han fet durant els últims 30 anys al Principat. Es pot visitar fins el 8 de gener a la sala 4 del Palau Robert (Barcelona, mirar al mapa).

A la breu exposició es poden veure les diferents campanyes engegades per la Generalitat de Catalunya. Entre elles la coneguda “Català sobre rodes” per la normalització del català al món de l'automòbil o la “Dóna corda al català” per a l'ús de la llengua a tots els àmbits.

A banda de tots els materials físics i audiovisuals també hi ha una gran pissarra on poder deixar un missatge pel futur de la llengua i una secció on els visitants poden fer-se una foto amb la primera campanya de foment del català, “El català cosa de tots”. A més, es pot veure un documental amb diferents personalitats com l'expresident de la Generalitat catalana, Jordi Pujol, o el grup de música Els Amics de les Arts.

Més enllà de la brevetat de l'exposició, és òbvia una manca dels territoris més enllà del Principat. Ja que la mostra està feta a base de campanyes de la Generalitat de Catalunya, sembla que s'oblide que el català no solament es parla al Principat i que el procés de normalització s'ha de fer a tots els territoris.

En qualsevol cas, és una mostra de com la societat catalana ha anat revivint una llengua que va estar prohibida durant una llarga dictadura i que, a més, necessitava un impuls en democràcia per a tornar a la normalitat.