dimarts, 11 de desembre del 2012

Comencen les mobilitzacions contra la 'llei Wert'


Imatge del final de la concentració a la plaça Sant Jaume.
Després de la presentació de l'avantprojecte de llei d'educació, el conjunt d'entitats en defensa de l'escola catalana, Som Escola, han començat les mobilitzacions de protesta per una llei “que torna la llengua catalana a nivells de finals del franquisme”. Ahir es van fer les primeres concentracions arreu del Principat.

El ministre d'educació, Jose Ignacio Wert, està rebent milers de crítiques des del carrer pel nou avantprojecte de llei que relloga la llengua catalana a una assignatura optativa. Som Escola ja ha començat les mobilitzacions i ahir feia concentracions a unes 70 poblacions del Principat, la més multitudinària a Barcelona, amb 4.500 assistents segons la guàrdia urbana.

A la plaça de Sant Jaume, entre l'ajuntament i la generalitat, es van concentrar milers de persones amb cartells, senyeres i estelades per defensar el català com a llengua vehicular de l'educació catalana, un model que porta 30 anys en funcionament. Sobre un escenari es va llegir el manifest de Som Escola i es va anunciar que no s'aplicarà la “llei Wert”.

Davant totes les mostres de rebuig a “la ofensiva contra el català” la plaça esclatava a crints d'independència. A més, quan es va fer una referència a les escoles de la resta del territori catalanoparlant tots els assistents van esclatar en un aplaudiment. De fet, una part del manifest el va llegir el cantautor valencià, Feliu Ventura.

L'acte va començar a les 7 i mitja de la vesprada i va durar poc menys d'una hora. Es va concloure amb l'himne de Catalunya, els Segadors, i amb el recordatori que el dijous hi ha una altra concentració en defensa de la llengua i en contra de les retallades. Després de l'acte la gent va marxar a casa sense que els quatre furgons de mossos d'esquadra hagueren d'actuar.

D'altra banda, dos estudiants valencians van voler defensar l'ensenyament en català també al País Valencià al Congrés dels Diputats de Madrid. Allà havien anat per a fer una lectura dels articles dels drets humans, però els dos alumnes van aprofitar per demanar que es garantisca l'educació en “la nostra llengua ja que l'esborrany de llei no sembla garantir-ho”.


Created with flickr slideshow.