dijous, 15 de novembre del 2012

Les universitats es buiden amb la vaga general


La vaga general del 14 de novembre ha sigut exitosa, més enllà dels nombres oficials, a Barcelona i a les seues universitats. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) no presentava cap moviment de matí i per la vesprada molts dels manifestants de la capital catalana portaven pancartes i lemes en defensa de l'educació pública.

La jornada de vaga començava amb força i inclús l'ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha estat ocupat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de la localitat. Com han anat avançant les hores la situació ha anat evolucionant i els majors problemes es presentaven als transports i a la indústria.

Les universitats, per la seua banda, estaven desèrtiques i moltes de les seues instal·lacions estaven tancades. És el cas de la UAB on ni tan sols hi havia piquets informatius. Aquesta situació s'ha vist alimentada en part pels serveis mínims del 33% dels transports catalans durant les hores puntes i la innactivitat durant la resta del dia.

Però per la vesprada molts alumnes se sumaven a la manifestació que els sindicats havien organitzat a les 6 a Plaça Catalunya. Des d'allà milers de manifestants iniciaven la marxa pel Passeig de Gràcia amb càntics, pancartes i lemes en contra de les retallades i en favor de la sanitat i l'educació pública.

A la marxa diferents partits i organitzacions es fèien ressó del seu posicionament contrari a les retallades, com és el cas de l'Assamblea Nacional Catalana (ANC), el Partit Socialista de Catalunya (PSC), Solidaritat catalana per la Independència (SI) i diferents col·lectius d'obrers independents dels sindicats organitzadors, CCOO i UGT.

La manifestació ha sigut pacífica i no ha hagut gaires problemes fins més tard de les 8 de la vesprada i com a resultat d'una altra manifestació alternativa. Tampoc s'ha hagut de lamentar desperfectes a negocis ja que tots, al pas de la manifestació, restaven tancats.


Moments de la vaga general a Barcelona

La UAB sense una ànima
Campus de la UAB durant la vaga.
A les 10 del matí el campus de Bellaterra de la UAB presentava un aspecte poc habitual. Quasi ningú es passejava pel campus i qui ho fèia era per a pegar una ullada a possibles piquets que no s'han dut a tèrme. Dins de la facultat de Lletres solament una agent de seguretat que vigilava que no passara res. La Biblioteca de Ciències de la Comunicació, així com moltes altres instal·lacions, restaven tancades i ni tan sols les facultats més actives en anteriors vagues mostraven senyal de protesta. A diferència d'altres ocasions, els Mossos d'Esquadra no han hagut d'intervindre i els alumnes no han intentat tallar l'AP7. L'única cosa que deixava entreveure la vaga era la gran quantitat de cartells que la anunciaven.


Els Ferrocarrils plens
Cartell amb els serveis mínims dels FGC.
Amb un servei mínim del 33% a les hores puntes als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) no és d'estranyar que els pocs trens que circulaven anaren més plens que la resta de dies. Durant les hores prèvies a la manifestació de plaça Catalunya moltes persones han utilitzat aquest servei per a desplaçar-se cap a Barcelona i participar en la marxa. Això ha provocat que els trens anaren plens de persones que anaven a la manifestació i ompliren una estació de plaça Catalunya que estava mig tancada. Malgrat tot, no hi ha hagut cap problema en el compliment dels horaris que s'havien publicat a la pàgina web dels FGC i que anaven anunciant-se a les pantalles i megafonia de les estacions.


Gent de totes les edats a la manifestació
Un xiquet amb una pancarta durant la 
manifestació.
En el trajecte en tren per a anar a la manifestació una professora ficava el seu número de telèfon amb bolígraf a la mà dels seus alumnes, que també anàven acompanyats pels pares. Els xiquets, que no arribarien als 10 anys d'edat, estaven esperant baixar del tren per a anar a la manifestació engalanats de cartells en contra de les retallades i en favor de l'educació pública de qualitat.

Després, ja a la manifestació, des de gent jove a ancians. Una dona, d'uns 65 anys, fèia volar una bandera amb unes estissores dins d'un cercle de prohibició mentre cantava a viva veu: “La gallina ha dit que no, visca la revolució!” Mentrestant, el seu home onejava una bandera del PSC. En un altre punt de la marxa, una dóna major anava engalanada amb una estelada i davant de la pancarta de l'ANC. Emocionada cridava: “in-inde-independència!”

Al mateix temps, grups d'universitaris bandejaven entre la gent i les insígnes i càntics. Una d'aquestes universitàries portava un cartell amb el lema: “Imagináis un país donde el yate del rei se llame Brivón, el mayor banquero Botín y la ministra de sanidad Mato”.


Autobussos bloquejats al passeig de Gràcia
Un dels autobussos a passeig de Gràcia.
En un dels encreuaments del passeig de Gràcia, quatre autobussos semblava que obstaculitzaven el pas de la manifestació. No obstant això, eren objecte d'atenció ja que estaven bloquejats per la pròpia marxa. A dins d'un d'ells estava la conductora mirant el mòbil mentre tothom li fèia fotos a través d'un vidre ple de cartells de “Tancat per vaga general”.

Entre la gent que passava comentaris de "pobra dona", mentre que altres eren molt més directes i dèien: "això li passa per fer feina, hui és un dia de vaga, no per a estar treballant dins de l'autobús".


Escridassada a la Borsa de Barcelona
La manifestació al pas per la Borsa.
La manifestació, al pas per la Borsa de Barcelona, no ha dubtat en deixar un missatge per als banquers. Tothom mirava cap a la porta de l'edifici i cridava: “Está es la cueva de Alí Babá”. Poc despres canviaven de càntic i entonaven el ja típic: “manos arriba, esto es un atraco!” Inclús algun manifestant aïllat ha ficat un masclet a la porta de l'entitat que ha esglaiat a més d'una persona.

No obstant això, no ha hagut cap incidència entre els manifestants i els treballadors de la Borsa.


Tot tipus de missatges a una mateixa marxa
Solidaridad  y unidad de los
trabajadores a la manifestació.
No solament es defensava l'educació i la sanitat pública, es reclamava contra les retallades, sinó que depén la persona se centrava més en un aspecte. Uns criticaven plenament el govern de Mariano Rajoy, altres el d'Artur Mas... Però el missatge que s'ha difós a la manifestació no és únic i això es veu amb les diferents organitzacions que s'hi han sumat, des del PSC a la ANC passant per SI, el PSUC...

Una altra clara mostra de la varietat de missatge era la varietat de banderes. Per difícil que puga semblar anaven juntes les banderes de la IIRepública espanyola, amb senyeres, estelades, banderes comunistes, de cuba i inclús banderes espanyoles oficials.

Però allò més caracterísitc d'eixa varietat és la proliferació dels fullets informatius. En una mateixa marxa es podien recollir folis amb informació de Solidaritat i unitat dels treballadors, de Plataforma hipotecària d'ADICAE, de l'Esquerra Anticapitalista o de l'Assamblea Nacional de Joves Independentistes, entre d'altres.


Fotos

Vos deixem també un seguit de fotografies de la UAB i de la manifestació a Barcelona:

Created with flickr slideshow.