diumenge, 11 de novembre del 2012

La trajectòria de Raimon a l'Arts Santa Mònica

Qui va iniciar la Nova Cançó catalana i va esdevindre un símbol per als defensors la democràcia i la llibertat gaudeix d'una exposició anomenada “Raimon, Al vent del món” al museu Arts Santa Mònica de Barcelona. Entre els objectes que composen la mostra, documents, fotografies, quadres...

“Al Vent!” va ser la cançó que va donar inici a aquell moviment musical en català que a finals de la dictadura va eclosionar com un clam en favor de les llibertats i la democràcia. Un moviment musical que van compartir els Setge Jutges, Ovidi Montllor, Lluis Llach, Serrat... El cantautor xativenc, que encara està en actiu, va estar censurat pel franquisme i idolatrat per les democràcies europees i de més enllà del vell continent.

Raimon a una fotografia en un recital.
A l'exposició es pot veure, doncs, tota la seua trajectòria mitjançant vídeos, fotos, documents oficials, quadres, reculls de premsa, cartes, discs, lletres de cançons i llibres. Tot això ordenat cronològicament i acompanyat d'explicacions any a any. Inclús el 2012 és present amb el concert que farà al Liceu, quan se celebren 49 anys d'aquell primer “Al Vent!” que va impressionar a tota la societat catalanoparlant.

Inclús Joan Fuster, pare del nacionalisme valencià pancatalanista i progressista actual, va elogiar eixa força amb la qual Raimon expressava les idees de tot un poble que clamava per la seua llibertat. Però no solament Fuster, sinó altres grans personalitats que van esdevindre amics seus com Joan Miró, Serrat, Ovidi Montllor o, el recentment mort, Tàpies van quedar captivats pel cant de Raimon.

L'exposició, que rep una gran afluència de gent, romandrà a l'Arts Santa Mònica fins el 26 de gener del 2013.

Vídeo