dimecres, 17 d’octubre del 2012

somatents.com per a recuperar la credibilitat perduda dels periodistes

Presentació de somatents.com a l'aula 8 de la Facultat de
Ciències de la Comunicació al campus de Bellaterra de la
UAB.

En el cicle de conferències organitzades en motiu de la festa de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, diferents representants de somatents.com van explicar el seu projecte periodísitc amb el qual intenten retornar la dignitat a la professió. Afirmen que els periodistes ja no tenen credibilitat ja que "hem agafat la veu dels poderosos i parlem per a les fonts i no el públic".

Aquesta és la tendència que han seguit els grups editorials més poderosos i premsa de primer nivell, un fet que asseguren que els ha passat factura ja que cada vegada hi ha més joventut que "no es veu representada pels grans grups". A més, denuncien la situació que viu El País amb uns caps fent ús descarat d'una reforma laboral que criticaven frontalment al diari. A l'igual que esperen desconsolats veure com la crisi periodísitca acaba o redueix la freqüència de publicació de mitjans de comunicació com El Punt Avui, ARA o El Periódico de Catalunya que ja no han pogut retallar per més llocs.

El Superbecari de somatents.com.
En relació directa amb aquesta crisi, l'estalvi ha portat a una explotació directa dels becaris, un fet intolerable, segons somatents.com, i que combateixen mitjançant la creació d'un personatge de còmic que anomenen Superbecari. Un personatge que protagonitza històries de fets reals sobre l'abús als becaris per part de diferents mitjans de comunicació i que podem trobar al seu lloc web.

Aleshores, aquest projecte, que actualitza unes dues vegades per setmana (tot i què cada vegada ho faran amb més freqüència) vol fer una denuncia directa al sistema i a la dolenta situació del periodisme però d'una forma innovadora. Les diferències que podem apreciar entre somatents.com i altres mitjans de comunicació no solament es troba el contingut crític sinó la reaparició de la sàtira en el món del periodisme escrit i l'explicació senzilla (i de vegades divertida) dels fets. Però també introdueixen el fotoperiodisme i molts vídeos.

Entre les critiques que ens volen mostrar trobem el fet que el col·legi de periodistes estiga dirigit pels mateixos que han generat el monstre que engull el periodisme de qualitat i que mostren còmicament a un vídeo de presentació que versiona la coneguda cançó "Benvolgut" dels Manel.