dimecres, 17 d’octubre del 2012

latele.cat: la contrainformació sense pèls a la llengua

Conferència sobre latele.cat a l'aula 8 de la Facultat de
Ciències de la Comunicació del campus de Bellaterra de
la UAB.

La televisió convencional està plagada de publicitat i interessos político-econòmics que arriben a les llars de moltes persones i que dificulten obtindre una informació clara, latele.cat és aleshores, tal i com explicava una representant d'aquest mitjà a una de les conferències de la festa de la Facultat de Comunicació de la UAB, una televisió diferent impulsada per aficionats que porten "contrainformacions" a les cases.

Aquest projecte de televisió absolutament lliure d'interessos es coordina de forma assambleària i s'autofinancien mitjançant la venda de samarretes, la organització de concerts… Ja que, allò que fa que qualsevol persona hi puga participar sense censures, és la total renúncia a publicitat i subvencions. Aquest sistema d'organització interna és únic a Europa, és a dir, cap altra televisió està estrucurada de forma assambleària. Això no lleva que hagen de pagar els 2.000€/mes que costa mantindre l'antena per a emetre per TDT.

El canal per a sintonitzar-los és el 37 a Barcelona i el Maresme, però accepten que la senyal és prou dèbil i per això emeten en directe i via PodCast a través del seu lloc web. En aquesta televisió, que s'autoposiciona entre la legalitat i la il·legalitat i que no és privada però tampoc pública, s'intenta exercir el dret a la informació de manera lliure i es consideren punt de difussió de molts col·lectius socials, a banda d'una força de contrainformació, com mostren setmanalment als seus Contrainfos.

En qualsevol cas, reconeixen que no són professionals i que tenen molt limitat el material, no obstant això, animen a tothom que vulga a participar en un projecte que consideren apassionant i a través del qual es pot aprendre molt. A més, es poden enviar documents audiovisuals pròpis a traves del seu apartat WikiVideos i després els emetran al canal.