dilluns, 10 de setembre del 2012

Els valencians a la diada de Catalunya


Ara fa uns pocs dies que he canviat la meua residència de lloc, degut als estudis he deixat les comarques centrals del País Valencià per vindre-me'n cap a Cerdanyola del Vallès, més exactament a la Universitat Autònoma de Barcelona. Al Principat les coses són diferents i no solament per estar just al costat d'una de les ciutats més importants d'Europa, sinó, també, per l'actual situació política que viuen els seus habitants. 

En dos de les necessàries compres per a començar a omplir el pis, no he dubtat en passar-me per una papereria de Bellaterra, una espècie de xicotet poblet en forma d'urbanització a escassos 10 minuts de la universitat i pertanyent a Cerdanyola. A banda de la gran quantitat editorial que hi ha per aquestes terres, m'ha sobtat com tots els mitjans de comunicació catalans recollien la informació i les notícies al voltant de la diada nacional, que se celebra l'11 de setembre.

Aleshores em trobe en la primera diferència: el canvi del panorama polític. Mentre que al País Valencià el 9 d'octubre no té excessiva rellevància i tothom està molt més centrat en el govern de la Generalitat Valenciana pels seus nombrossos cassos de corrupció, a Catalunya ja hi ha una majoria social partidària de la independència i, per tant, el tema sobiranista està en boca de tot el món i de tots els mitjans de comunicació.

En la diada d'aquest 2012 s'espera una macromanifestació a Barcelona baix el lema "Catalunya, nou estat d'Europa". Aquesta reivindicació està organitzada per l'Assamblea Nacional Catalana (ANC) i vol unir a tots els partits sobiranistes en una gran manifestació, així com a tothom que preferisca anar pel seu compte.

Aleshores no és d'estranyar que entre la multitud de persones trobem independentistes de les quatre províncies catalanes però també aquells que defensen la unitat cultural i tal vegada política dels Països Catalans. Això vol dir, que a la gran manifestació d'ANC no sols hi haurà gent del Principat, sinó que també hi haurà valencians, balears i gent procedent de tot el territori catalanoparlant.

Per tant, els valencians sobiranistes es trobaran en un panorama absolutament diferent al del País Valencià. La majoria social, l'acció directa als carrers, el recolzament polític… són solament algunes de les discrepàncies entre el nacionalisme valencià (pancatalanista o no) i el català. I malgrat una vesprada d'èxtasi polític, aquestes persones hauran de tornar a la realitat del sud.

Al mateix temps, a falta d'unes hores per a l'inici de la manifestació, els partits polítics decideixen si anar a l'esdeveniment o quedar-se a casa. Així doncs, Unió Democràtica de Catalunya ja ha donat un pas endavant per a anar-hi i alhora un pas cap arrrere dient que si ho fa és pel caràcter no independentista de la manifestació. D'altra banda, Convergència Democràtica de Catalunya anirà per a defensar el "pacte fiscal". És a dir, com sempre, els partits intenten adaptar el fet a les seues necessitats i propostes.

Per tant, i per a concloure, per a tots els catalans que vagen a la festa sobiranista de la diada heu d'entendre que entre la multitud hi haurà gent que intentarà canviar el sentit a la marxa però també trobareu gent de llocs que doneu per perduts en mars espanyolistes (com València o Balears) que van a defensar el mateix que vosaltres i que van a quedar fascinats del seguiment massiu. 

Així doncs, si després d'aquesta diada aconseguiu alguna cosa també serà gràcies a eixos valencians i, per tant, si esdeveniu independents, no oblideu la resta de gent de fora del Principat que vos ha ajudat i ajudeu-los a ells també de la mateixa manera que ells ho han fet.


Llicència de Creative Commons
Els valencians a la diada de Catalunya de Jordi Pascual Mollá està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons