dilluns, 2 de juliol del 2012

Els incendis del País Valenci... yo soy español, español, español!


Des de dijous les serres valencianes estan perdent la seua esplendor, milers d'hectàrees cremades, animals morts, gent desplaçada, impacte ambiental, voluntaris, bombers... Una catàstrofe en tota regla. Les xarxes socials renegant amb els TT “#Ardevalencia” i “País Valencià”, de tant en tant l'aparició d'altres com “Comunidad Valenciana”. Un gran fluix informatiu a través de les fonts primàries, de la gent que està vivint-ho en primera persona i de qui ho mira a distància.

Tan gran impacte que hauria d'ocupar totes les portades, hauria d'haver estat visitat pel president del govern, inclús diria que per algú de la família reial. Obama als Estats Units va cancel·lar la seua agenda per a poder anar a visitar els afectats per l'incendi de Colorado, que no va afectar a tant territori com els incendis valencians. Mentre perdíem el nostre paisatge el president del govern, el senyor Mariano Rajoy, i el príncep de la monarquia espanyola, Felip de Borbó, estaven al futbol a milers quilòmetres de distància.

Portada de l'"ABC" (1-6-12).
Els mitjans de comunicació s'han convertit en mitjans d'incomunicació o almenys mitjans sense prioritats informatives. Si les portades d'ahir, 1 de juliol de 2012, ja eren escandaloses amb la total indiferència que mostraven els diaris “ABC” i “La Razón” venent-se, com ja ens tenen acostumats, al “panderetisme” del nacionalisme espanyol basat en els triomfs esportius davant altres països amb una crisi social, econòmica i de valors superior a la del cas espanyol; molt pitjor són les portades d'avui. Però abans d'analitzar-les cal fer una important menció al deshonor i odi al nostre entorn del periòdic “Superdeporte” d'ahir, mentre de fons apareixia la imatge de l'incendi demanava una alegria a “la Roja” al titular. Sincerament em pregunte si es pot caure més baix.
Portada del "Superdeporte"
(1-6-12).

Però no solament aquests periòdics no van citar res a la portada dels incendis, fins a tal punt que sols va aparèixer a “El País”, “La Vanguardia” i “El Periódico” en tots els casos amb menys importància que la selecció espanyola. A l'àmbit del País Valencià sols “Mediterráneo” i “Levante-EMV” donaven més importància a la catàstrofe que al futbol i en tots dos casos ja apareixia el dia anterior, mentre que “Información” i “Las provincias” partien la seua portada en dos dedicant-li el mateix lloc a les dues notícies. I, sense pèls a la llengua, penosa la portada de “la Verdad” que ni tan sols cita els incendis ni a les notícies que aparta baix de la gran imatge de la samarreta de la selecció a la portada.

Portada de "La Verdad"
(1-6-12).
Però si hem de parlar de vergonya, hem de parlar de les portades d'avui, quan el foc ja per fi s'ha controlat. Però no cal oblidar que això ha passat a mitjan matí, de tal manera que les portades dels periòdics haurien de continuar mostrant una gran catàstrofe descontrolada. Simplement cal dir que a nivell de tot l'estat espanyol ni un periòdic fica la notícia dels incendis com a prioritària i solament “El País” en fa una xicoteta menció.

Portada de "El Periódico
Mediterráneo" (2-6-12).
Però encara fa més llàstima que a l'àmbit del País Valencià solament el “Levante-EMV” ha optat per fer una doble portada, com sol fer cada dilluns, una dedicada a l'esport i, com no, al triomf de la selecció espanyola, i l'altra als successos amb els incendis. Tant “Mediterráneo”, “La Verdad”, “20 minutos”, “Información” com “Las Provincias” citen el foc baix d'una grandíssima imatge dels jugadors de la “Roja”. I el “Superdeporte” rectifica i ja no apareix cap menció al foc al diari esportiu.

Portada de l'"ARA" (2-6-12).
És curiós aleshores, que per a vore una portada com ens agradaria a la majoria dels valencians, amb una bona prioritat informativa, hagem de marxar a Catalunya. Allí “La Vanguardia” és l'únic periòdic que no cita els incendis en portada. “El Periódico” a l'igual que el “Levante-EMV” fa dues portades, una dedicada a la selecció i l'altra als incendis. “El Punt Avui” i l'”ARA” per la seua banda dediquen la seua imatge principal de la portada als incendis, el primer dels periòdics com a segona notícia més important i el segon com a la notícia principal. Tots dos també fan referència al triomf espanyol però en un xicotet titular.

I aquest és el resum de portades que ens mostra una vegada més el pa i circ o país de pandereta que resulta ser Espanya, l'auto-odi dels valencians regionalistes (o blavencians) i la germanor entre els valencians i catalans.

Imatge de "Pagina66.com" de la
celebració de l'Eurocopa a Alcoi.
Però cal plantejar-se que si fan això es perquè ven. I és veritat, mentre ahir pegava una volta pel meu poble esperant que acabaren els incendis i que algun grup ecologista prepare una repoblació en la qual col·laborar, les terrasses plenes de gent amb banderes espanyoles que em miraven estrany per portar la samarreta de la selecció no oficialitzada d'Euskal Herria. Però més odissea era tornar cap a casa amb la moto mentre passaven cotxes i cotxes fent sonar els clàxons mentre treien banderes per les finestres, cotxes que a més demanaven que pitara jo, fet que demostra la incultura general, no veien que portava una samarreta d'una altra selecció de futbol?

Imatge del "portaldexativa.es" d'una manifestació del
moviment "No a l'alta tensió" de la Vall d'Albaida.
Però els problemes nacionals queden de banda davant la brutalitat del foc. Em pregunte sincerament si apareixeran els culpables polítics, aquells que van rebaixar en un 14% el pressupost en medi ambient i aquells que ja en l'incendi a les serres d'Ontinyent van permetre la construcció d'una línia d'alta tensió malgrat les mostres contràries dels veïns. Preocupant és llegir la premsa i veure com van a permetre la construcció a la zona després de l'incendi i com en una clara hipocresia diuen que el pressupost en extinció d'incendis ha pujat en els últims anys.

Finalment sols em queda fer una reflexió. Vivim en un estat polític, social i de valors brutal. Ahir es va demostrar que la crisi de valors ha sigut capaç d'enderrocar la societat i mostrar-la més preocupada en un partit de futbol que en un succés tan bestial com la pèrdua del nostre territori. Ahir es va demostrar que tenim una classe política penosa, que no sols ens menteix sistemàticament, sinó que encara té la cara d'anar-se'n al futbol mentre milers de persones no saben si podran tornar a les seues cases. Però més greu és allò que s'ha demostrat avui, que vivim en un estat informatiu penós, el qual sols respon als interessos polítics d'adormir la població convertint aquest país cada vegada més en el “país de la pandereta” i en el cul d'Europa en tot menys l'esport.

Totes les portades dels periòdics estan extretes de la web "kiosko.net".
Llicència de Creative Commons
Els incendis del País Valenci... yo soy español, español, español! de Jordi Pascual Mollá està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Además no olviden visitar el famoso blog de opinión y humor: http://elsecretodemordecai.blogspot.com.es Un blog que les sorprenderá a todos, se lo aseguro.

Unknown ha dit...

No em molesta publicar-te el comentari per a fer un poc de difusió del blog que veig que acabes de començar. Però tingues un poc d'ull i quan tornes a ficar un enllaç que tinga un poc de relació. Molta sort amb eixe "Secreto de Mordecai".

Mireia ha dit...

Chapeau! :D