diumenge, 8 de febrer del 2015

Un aclariment orwellià

Recentment he publicat a aquest mateix blog l'article Sant Cugat orwelliana, dades de l'Observatori Sociològic municipal. A través de les xarxes he rebut un comentari que em fa replantejar aquesta entrada ja que sembla que no he expressat correctament un dels punts de l'article. Si bé, cal recordar que aquesta publicació és purament argumentativa ja que no hi ha cap prova clara d'allò que explique. Si l'haguera, l'article seria una notícia.  

No em veig capacitat a copiar exactament l'esmentat comentari ja que no tinc el permís, si bé, tracte d'explicar-lo. La persona en qüestió fa referència al següent fragment del text: «Això significa que aquests 1'4 i 5'36 no depenen únicament de l'Ajuntament sinó, també, dels mitjans de comunicació locals. Sembla, llavors, que CiU ha esdevingut els porcs que governaven l'Animal Farm amb el control de tots els àmbits polítics locals i de la informació al respecte». En essència, el comentari em demana si crec que els mitjans no han d'informar sobre l'actualitat de l'Ajuntament i si no em sembla «bèstia» dir que CiU controla la informació local.

En primer lloc, sí, els mitjans de comunicació locals han d'informar de l'actualitat de l'Ajuntament. És una de les seues finalitats. En segon, no he dit que CiU controla tota la informació local (més faltava). El que tracte de dir és que l'equip de govern és, òbviament, la principal font d'informació de les activitats i accions de l'equip de govern. Considere que aquest controla la informació que d'ell depen en benefici seu. Tinc proves? D'això no se'n pot tenir proves, sols es pot intuir-ho.

Per què ho intuïsc? Posaré dos exemples (els mateixos que he esmentat responent al comentari a les xarxes). El primer exemple és que l'equip de govern no va dir res de les negociacions amb Sostre Cívic per portar lloguer social a les cases dels mestres de La Floresta fins que aquestes cases no van ser ocupades de forma reivindicativa pel col·lectiu 6Claus per tal de portar la masoveria urbana als edificis. Al principi inclús els propis membres de 6Claus van dubtar de l'existència d'aquestes converses i ho entenien com una maniobra dissuasiva.

El segon exemple podria ser l'anunci d'un nou pavelló esportiu que no serà una realitat fins la propera legislatura. Per a mi, aquest és l'inici de la campanya electoral a Sant Cugat tot i que es va anunciar com a equip de govern. Intuïció, cert. Ahí és on poden haver més divergències respecte el que dic.

El símil d'Animal Farm
Probablement allò que complica el que tracte d'explicar és el símil d'Animal farm d'Orwell. Si bé, el meu interès era donar-li aquest toc orwellià a base de fer símils amb obres seues o del mateix estil i per això apareix 1984, Animal Farm i Matrix (no d'Orwell però sí orwelliana).

Recupere la frase «Sembla, llavors, que CiU ha esdevingut els porcs que governaven l'Animal Farm amb el control de tots els àmbits polítics locals i de la informació al respecte». Ho faig perquè, sabent que les dades de l'Observatori Sociològic fan referència a la informació sobre actuacions de l'equip de govern, creia obvi que aquest «control de tots els àmbits polítics locals i de la informació al respecte» fan referencia a allò que pot controlar l'equip de govern, és a dir, la comunicació exterior del govern municipal. No acuse a ningú de control a mitjans de comunicació.

Justament que l'equip de govern faja un ús favorable per a ell mateix de les informacions, fa que els mitjans vegen reduïda la seua capacitat d'acció ja que depenen de l'equip de govern per rebre la informació. Fins ací és fins on es pot estirar el fil del control que esmentava.

Per tal de quadrar el símil, he de recordar que els porcs de l'Animal Farm podien controlar la imatge que donaven a la resta d'animals, si bé, no podien evitar que aquests parlaren quan veien els porcs comportar-se com a humans, esdevenint allò que criticaven. No trobe cap símil en què CiU com a equip de govern s'assemble a allò que abans criticava (pot ser hi haja algun) però sí que dic que controla la informació que d'ell depèn.

Puc entendre també que no agrade aquest símil. De fet, l'obra d'Orwell és en si un paral·lelisme amb la URSS i, per tant, pot semblar que compare CiU i la URSS.

Què volia dir i què no volia dir
Amb aquesta reflexió sols em queda aclarir que no volia acusar l'equip de govern de controlar cap mitjà de comunicació. Allò que sí tractava de mostrar és la capacitat d'aquest de controlar la informació que d'ell depèn en benefici propi i, com a conseqüència col·lateral, això es veu reflectit als mitjans de comunicació locals. Per això dic que els mitjans tenen part de culpa en les notes de l'Observatori tot i que, baix el meu punt de vista, la solució no la tenen ells sinó que passa per millorar la política comunicativa de l'equip de govern.