divendres, 6 de març del 2015

Reconnectar l'irreconnectable (en verd)

Carmé Farré // Foto: Miquel Margalef
El «verd» de Reconnecta en verd deu ser la descripció de l'estat del projecte. De moment, l'equip de govern ha mostrat uns quants mapes que en essència ens deixen veure el model de ciutat aparador plena de parcs però que no determinen les actuacions concretes per unir les zones verdes existents, sobretot del centre de Sant Cugat a La Floresta, el tros més complex. 

Reconnecta en verd podria ser el substitut del Pla de Millora en l'agenda mediàtica florestana però no acaba de calar entre la gent. Per què? Doncs, perquè com explica Carme Farré, biòloga i ambientalista d'El Mussol, aquesta estratègia ol molt a preelectoral. Malgrat això, diu que si serveix per veure els problemes de les rieres, ja anirà bé. 

Quins problemes? Doncs, per a començar, hi ha segments de les rieres que estan canalitzats o ocupats per parcel·les privades i, per tant, el camí hauria de fer un tomb considerable. Més enllà de les irregularitats privades, les rieres de Sant Cugat (totes!) estan erosionades i no mantenen la flora i la fauna que els pertoca. Moltes estan plenes de brossa i soterren canalitzacions que de tant en tant peten per a desgràcia del medi. 

La lògica netejadora del medi ambient ha portat a una erosió brutal que fa que l'aigua no es mantinga en un lloc i viatge ràpidament cap al mar, ja siga pel Besòs o pel Llobregat. Això provoca problemes de cabal en les conques i l'impossible manteniment d'un ecosistema de riera a les zones altes per la falta d'aigua. 

Però quedava bé que Pere Casajoana deixara caure als Consells de Barri que la seua voluntat era unir La Floresta i Sant Cugat. Però de moment sona a green screen (pantalla verda) al més pur model Rambla del Celler: verd per dalt i merda per baix. Fins que passe alguna cosa semblant a la dels Simpson i ens hagem de traslladar 15 quilòmetres per no haver cuidat el medi com cal. 

Per parlar de tot això La Floresta Parla ha convocat una trobada el proper dimecres 11 de març a les 18h. al Casino abans que al dia següent (19h. al Centre Cívic) es faça la trobada del Grup de Treball organitzada pel Consell de Barri on es tractarà també el Reconnecta en verd

Sostenibilitat participativa
Daniel Gambús // Foto: Jordi Pascual
El Mussol també va fer una trobada ahir a la Casa de Cultura per explicar les línies generals del Programa de Medi Ambient que fan des de les passades eleccions municipals amb la voluntat que els partits polítics l'adopten. Es va fer una presentació de la situació global per part de l'enginyer químic Daniel Gambús i es va anunciar el manteniment del programa de fa quatre anys. 
 
A més, han començat un procés participatiu per recollir més idees que seran analitzades per tècnics, poder introduir-les al programa i poder presentar més endavant, en forma de roda de premsa, un Programa de Medi Ambient per a les eleccions municipals del maig. Ja s'han deixat veure alguns punts com una auditoria mediambiental independent.