dilluns, 11 de febrer del 2013

València reviu V.A.Estellés amb una ruta literària


LaValència de V.A.Estellés” és un recorregut pel centre de la ciutat amb lectura de poemes de l'autor que ha preparat la néta del poeta amb la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Les visites obertes i gratuïtes es fan dissabtes a les 10 del matí i a les 4 de la vesprada des de l'ajuntament de València i a les 12 i les 6 de la vesprada des del Carme, on hi ha una exposició sobre l'obra de l'artista.

Isabel Anyó Andrés, néta de Vicent Andrés Estellés, ha sigut l'encarregada de recopilar poemes, llocs i vivències del seu avi per a preparar una ruta pel centre de la ciutat de València on l'autor es va inspirar per a escriure moltes de les seues poesies. El recorregut transcórre per indrets coneguts de la capital del Túria com la plaça de l'ajuntament, el mercat, la plaça de la Reina, la plaça de la Verge o les torres de Serrans, però també llocs menys coneguts on el poeta pegava tombs i comprava literatura prohibida com el passatge de la Sang, el carrer de Cabillers o el portal de la Valldigna.

La poesia recopilada per a la ruta també està recollida a un llibre que es reparteix gratuïtament en finalitzar el recorregut i que ha publicat l'AVL. Al llibre hi ha 14 poemes que es reparteixen per les 14 parades que es fan al recorregut i que a la publicació es mostren amb fotografies de Mateo Gamon. Unes poesies reivindicatives nacionalment, però també d'amor a la seua estimada Isabel o de reconeixement a grans autors de la llengua catalana com Ausiàs March.

Durant la ruta i a l'exposició també es resalta la important presència a la vida d'Estellés d'altres personatges il·lustres per a la llengua catalana i la cultura valenciana com Joan Fuster i Ovidi Montllor, així com el seu pas pel diari Las Provincias o la traducció dels seus llibres a altres idiomes. A banda de les visites obertes a tothom, també se'n fan per a escolars durant tota la setmana per tal d'apropar l'obra del poeta als joves.