dijous, 17 de gener del 2013

Arxius fotogràfics històrics al Facebook


Entre les oportunitats de les xarxes socials i les webs contributives on la gent pot deixar els seus continguts audiovisuals i textuals lliurement, trobem una iniciativa creixent: recordar el passat d'una ciutat, un territori, una ideologia... a través d'un recull de fotografies. Ja hi ha diferents pàgines de Facebook que han esdevingut arxius fotogràfics d'alta qualitat.

Els usuaris que segueixen aquestes pàgines poden aportar les seues imatges per a que tothom les conega, així recordar o donar a conèixer altres temps amb altres circumstàncies polítques, socials i econòmiques d'una forma senzilla i pròxima a la gent jove. Alguns exemples d'aquest tipus de pàgines són Alcoi en fotos, Valencianisme en fotos i Valencia antigua.

Alcoi en fotos

Avinguda del País Valencià (Alcoi) el 1917 // Alcoi en fotos
Aquesta pàgina recull fotos de la ciutat d'Alcoi (País Valencià). Els usuaris poden aportar fotografies de qualsevol època. Així, Alcoi en fotos recull imatges actuals i antigues que repassen la història d'una ciutat industrial i amb una burgesia influent durant la primera revolució industrial però alhora imatges de paratges i muntanyes que l'envolten. No solament agrupa fotografies de gent il·lustre i edificis importants sinó també de tradicions i esdeveniments importants.


Valencianisme en fotos

Plaça de bous de València el 9 d'octubre de 1978 //
Valencianisme en fotos
La pàgina de Valencianisme en fotos recull un seguit d'imatges de manifestacions, campanyes, concerts, cartells... del moviment polític valencianista. Des de les manifestacions exigint l'autonomia fins a fets tan actuals com les concentracions al barri del Cabanyal de València per evitar el desnonament i enderrocament de les cases. Aquesta pàgina esdevé un recorregut per un moviment polític que es va haver d'amagar durant la dictadura i que amb la democràcia va renàixer.


Valencia antigua

Plaça de la Reina (València) el 1953 // Valencia antigua
Valencia antigua és un recull d'imatges de la capital del Túria. Des d'imatges dels desapareguts tramvies que travessaven València pel carrer de la Pau fins a fotografies d'il·lustres valencians que han exportat la capital del País Valencià al món.

És indubtable el valor històric de moltes de les fotografies i dels documents compartits. Dins del món de les xarxes socials i internet, que semblava poder portar un entreteniment barat, senzill però atractiu, hi ha pàgines que floreixen i animen a conèixer i compartir una cultura i una història comuna. Una nova forma de compartir les arrels, aquesta vegada a la xarxa.