dimecres, 21 de novembre del 2012

Revista 'El Vitet': coentor satírica al País Valencià

Imatge de El Vitet.

El Vitet és un projecte del tarragoní Ferran Avià per a l'assignatura de Producció Periodística de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx. La revista serà una publicació satírica que vol recuperar el to del setmanari alacantí El Tio Cuc que va triomfar els anys 30. La publicació satírico-cultural tractarà temes de caire polític, social i econòmic del País Valencià.

El seu emprenedor assegura que “el País Valencià necessita la coentor pròpia de El Vitet”. I és que no existeixen quasi publicacions en valencià, això provoca que hi haja un públic ampli que no compte amb produccions en la seua llengua materna i amb la qual “perceben el món i la realitat”. A més, els mitjans existents no faciliten l'aprofundiment en la notícia i, d'aquesta manera, el públic no coneix el contingut real de la notícia.

El Vitet naix amb la intenció d'omplir eixe buit del periodisme valencià i per això també farà d'altaveu cultural mitjançant una serie d'entrevistes. De moment sols es troba al Facebook i Twitter. No hi ha ideada una web, però sí un blog que, a l'igual que les xarxes socials, anunciarà noves seccions i avançarà continguts de la següent publicació.

La posibilitat de continuar amb el projecte després de presentar el número zero a la universitat existeix. La creació de la revista atreu i per això Ferran creu que es posarà en contacte amb companys periodistes, col·laboradors i persones amb ganes per a continuar més enllà de la universitat. Però el màxim problema no és la falta de col·laboradors sinó la viabilitat econòmica de El Vitet més enllà de la UMH.

De fet, la inviabilitat econòmica no es una conseqüència d'una falta de lectors sinó de la falta de subvencions i d'apostes fermes del teixit empresarial valencià. L'exemple d'aquesta feblesa són mitjans que han desaparegut o han viscut inestabilitats constants com FullQuatre, El Punt o El Temps. A més, és molt difícil trobar publicacions en valencià als quioscs de barri.

També existeixen una serie de publicacions que intenten informar a tots els Països Catalans, però que, de nou, es troben amb dificultats econòmiques. Per a aquest triomf, segons Ferran, cal una “aposta decidida” d'empresaris valencians del món del periodisme i la comunicació.

La llengua és un factor polèmic i és que al País Valencià es relaciona directament amb el nacionalisme i inclús hi ha un clar debat sobre si català i valencià són un mateix idioma o no. Però per a El Vitet “ara no és el moment de debatre sobre l'origen o els trets distintius del català i el valencià” ja que cada vegada la substitució lingüística avança i el valencià va perdent àmbits d'ús.

Per tant, tal com ens deia l'autor d'aquesta nova revista, “la gran manca de publicacions en valencià no és sinònim d'absència de professionals emprenedors disposats a canviar la situació”. Així que pot eclosionar el periodisme en valencià i, pot ser, El Vitet siga el primer raig de sol que entre a través els núvols que cobreixen el periodisme al País Valencià.