dissabte, 24 de novembre del 2012

Alberto Garzón creu en la desobediència civil per a parar els desnonaments

Alberto Garzón a la UAB.

L'economista i diputat d'Esquerra Unida al Congrés dels diputats, Alberto Garzón, assegurava ser “partidari i defensor” de la desobediència civil i més concretament de la desobediència civil per a parar els desnonaments. També criticava els “glòbus sonda” del govern com l'obtenció de la nacionalitat espanyola amb la compra d'una casa de 160.000€ o més, mentre que si eres immigrant pobre aniràs a “un centre d'acollida”.

A la conferència, organitzada per la facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB el passat 21 de novembre, no solament defensava la parada dels desnonaments, una acció que qualificava d'il·legal però “profundament legítima”, sinó que també altres formes de desobediència civil. Exemplificava amb el Sindicat Andalús de Treballadors i el 15M. A més, feia entendre que tota política econòmica té ideologia i que, per tant, la reforma laboral i les polítiques europees que han afavorit els desnonaments estan encaminades pel capitalisme.

Alhora volia desprotagonitzar els partits de l'àmbit polític donant importància als moviments socials i l'intent del govern de Mariano Rajoy de “criminalitzar la protesta”. I per això defensava els manifestants que es manifesten per una crisi estructural que ha esdevingut una “gran estafa” i ja no creuen la ideologia dominant per la qual es pensa que tot es va a solucionar.

També exposava que en els moments de crisi estructural la població es polaritza com a Grècia i Itàlia amb l'augment de l'extrema dreta i el comunisme. Feia entendre que això està alimentat pel fet que les persones hem passat de ser éssers humans a ser “recursos humans”. A tot això cal sumar-li, segons Alberto Garzón, l'esgotament del capitalisme espanyol que ha provocat que la trioka vulga rebaixar Espanya a nivell d'altres països per a competir econòmicament, països sud-americans, d'Europa de l'est i asiàtics.

D'aquesta manera analitzava la vaga del 14N com importantíssima per ser la primera internacional en molt de temps i per la lluita contra el canvi de model de societat en la qual les persones acaben convertint-se en “semiesclaus”. Tots aquests problemes els atribueix al capitalisme i assegurava que “sóc un economista marxista” que s'ha fet marxista al conèixer de fons l'economia.

A la conferència també va voler criticar la corrupció i la desvirtuarització dels polítics. “El problema no és el polític, sinó que hi haja polítics com Camps, Fabra...” denunciava. Al final de la conferència, ja al torn de preguntes, va acusar el PP i UPyD de fer un populisme de dreta i demagog. Deia que UPyD jugava amb sentiments primaris com el nacionalisme extrem i la culpabilitat total a institucions o elements molt concrets com les comunitats autònomes i els cotxes oficials. Però que aquestes acusasions no tenen cap fonament real ni proves que demostren que el problema és de la institució i no de la falta d'optimització del seu funcionament. 

Notícies relacionades: