diumenge, 28 d’octubre del 2012

“Catalunya bombardejada” mostra la destrucció en el 75 aniversari dels bombardejos

Aquest any se celebra el 75 aniversari dels bombardejos que durant la Guerra Civil va sofrir Catalunya. En aquesta efemèride, el Memorial Democràtic de la Generalitat ha organitzat una sèrie d'activitats, entre elles l'exposició “Catalunya bombardejada”, per evitar l'oblit de la guerra.

L'exposició, que ha visitat diferents localitats durant el 2012, ha passat aquest cap de setmana pel castell de Montjuïc abans de continuar el seu itinerari. Entre els diferents cartells que configuren la mostra destaquen aquells que fan referència a la República com a precedent i a la Guerra Civil amb l'ajuda de l'aviació Kondor, alemanya, i els Savoia SM-79 de l'aviació italiana. A més, es destaca l'efecte de les bombes sobre ciutats específiques que van sofrir especialment aquest succés.

Acompanyant els cartells, alguns objectes com les sirenes que servien per a avisar la població dels imminents bombardejos, una ràdio mitjançant la qual la gent s'informava de l'evolució de la guerra civil i insígnes de la Creu Roja. A l'exposició també hi ha un recull d'imatges audiovisuals de la Filmoteca de Catalunya i vídeos de testimonis que conten la seua experiència en aquell fatídic succés.

L'exposició visitarà Lleida, Santa Margarida i els Monjos, Vilanova i la Geltrú i Corbera d'Ebre abans d'acabar el seu itinerari, però, com explicava l'encarregat de la mostra al castell de Montjuïc, els cartells es poden visitar a través del portal web del Memorial Democràtic.

El vídeo