diumenge, 19 d’agost del 2012

Julian Assange, Baltasar Garzón i l'independentisme català

Portada del diari "ARA" del 19-8-12.

El diumenge 19 d'agost el dirari ARA mostrava unes filtracions de Wikileaks a través de les quals s'observava com l'agència Startfor estava fent un estudi per a un informe sobre l'independentisme a Catalunya. D'aquesta manera, situava al 3er nivell el separatisme català, sense risc d'accions violentes i amb una societat conscienciada i preparada per a establir la independència, al mateix nivell que Escòcia. En canvi, no qualificava l'independentisme més enllà del Principat, reduint l'estudi al quatriprovincianisme.

Gràcies a Wikileaks els catalans tenen un plus en la seua aspiració com a país, en saber que internacionalment es pensa que Catalunya està més que preparada per a assolir la seua total sobirania. Per tant, tot i haver pogut ser indiferents respecte el tema de la detenció de Julian Assange, fundador de Wikileaks, ara molts es posicionen en favor d'aquest personatge.

Ara, que Assange està siguent perseguit pel govern de Gran Bretanya per a extraditar-lo a Suècia per ser jutjat per uns suposats casos d'abús sexual, Equador li ha donat asil a la seua ambaixada a Londres i pretèn que marxe cap al país mentre tota Sud Amèrica recolza el posissionament del govern d'Equador. Tot aquest enrenou ja que darrere de la detenció per part de Suècia es troba probablement Estats Units que vol jutjar el personatge per les filtracions de Wikileaks sobre el país.

Aleshores, qualsevol català i especialment nacionalista estarà d'acord en la defensa d'Assange, ja que una d'aquestes filtracions mostren la realitat político-nacional del Principat de Catalunya en favor de la independència. Però això es dificulta amb la defensa que té el fundador de Wikileaks, es tracta de l'exjutge espanyol Baltasar Garzón, recentment cesat de les seues funcions com a jutge en un clar exemple de la poca neutralitat de la justícia espanyola. 

Aquest justiciós advocat, defensor de la memòria històrica, conegut per casos com els dels crims de guerra de Pinochet i de Franco, entre d'altres; és alhora una bèstia negra de l'independentisme català. Garzón és acusat pels nacionalistes de tortures a independentistes catalans anys enrere i inclús s'ha fet el documental "Operació Garzón contra l'independentisme català" recolzat per "Llibertat.cat", "Alerta Solidària" i l'"Associació memòria contra la tortura". 

Imatge del documental "Opreació
Garzón contra l'independentisme
català."
Tal vegada aquest siga el moment de trencar aquesta percepció de Garzón i acceptar que tot i haver-se equivocat greument en el seu moment, actualment està defensant una causa justa i que a més també beneficia de certa manera Catalunya. Per tant, ja que les persones no es poden jutjar solament per una acció, hem de perdonar Garzón i reconèixer tot allò que ha fet bé a l'igual que condemnar allò que ha fet mal. Sols espere que malgrat l'ombra que puguen fer les tortures a independentistes es recolze la justa causa que ara defensa l'exjutge, sense que això signifique no intentar que almenys rectifique en el cas de les tortures.  

Llicència de Creative Commons
Julian Assange, Baltasar Garzón i l'independentisme català de Jordi Pascual Mollá està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons