dimecres, 21 de juliol del 2010

Sense proves convincents i demostrant manipulació


Escric açò a Detotunpoc i no a Pagina66 perquè em van demanar no escriure de política, però ara he arribat a un punt en què no he pogut resistir i per això ho fique a aquest humil bloc i no al periòdic digital.

Les últimes setmanes he estat seguint el tema de l'estatut de Catalunya, un munt de catalans eixint al carrer demanant la independència, i es què si Catalunya fos independent seria el 4t país més ric d'Europa superant en prou diferència a Espanya, per sort o per desgràcia açò encara no és un fet i és ficció. De fet una ficció què comença a apropar-se en manifestacions com la del 10 de juliol i unificació de partits a Madrid. Manifestacions que depèn de qui les narre són una realitat diferent, i ací és on pretenia arribar.

Després de la manifestació el periòdic Crònica.cat va escriure una noticia sobre una empresa, Lynce, què es va encarregar de contar els assistents a la manifestació, aquesta noticia l'encarava des d'un punt de vista irònic ja que les fonts de la policia i mossos d'esquadra deien què eren un milió o més d'un milió de gent al carrer mentre que Lynce sols va dir la ridícula xifra, comparada amb el milió, de cinquanta sis mil persones. No acaba ací l'anècdota, fa poc el periòdic “La razón”, que baix el meu parèixer de raó en tenen poca, ha escrit una noticia en un apartat del seu periòdic digital anomenat “Los puntazos” on dona per vàlides les dades de Lynce i desmenteix en forma de burla i de forma mal-educada les dades donades pels agents de seguretat catalans.

Posats a comparar comencem pel titular, a crònica.cat:
-“L'estranya manera de calcular manifestants dels mitjans de comunicació espanyols”, a la razón:
-“Los independentistas manipulan las cifras”.

Segons afirma la razón:
-“En un exceso de optimismo interesado, Omnium multiplicó a cada manifestante a su gusto hasta llegar a los 1,5 millones de personas –aunque luego no mostró ningún estudio que lo corroborara-”. D'aquesta manera totalment oposada cronica.cat explicava perquè Lynce va contar tant baixa xifra: -“Gutiérrez va voler desmentir rotundament les xifres donades per l'organització i la Guàrdia Urbana, que superaven en ambdós casos el milió de persones, i assegura que “perquè hi haguessin un milió de persones, hi hauria d'haver 19 persones per metre quadrat”.” La Razón per donar la raó argumenta: “Pero los únicos que hicieron una estimación sistematizada fue Lynce, que la cifró en 56.000 personas. Y es que una cosa son los deseos y otra muy distinta la realidad...”, ara des del crònica.cat per desmentir aquest fet argumenten: “La xifra oferta per Lynce, no obstant, conté nombroses irregularitats amb l'objectiu de rebaixar la importància de la mobilització històrica de dissabte. En primer lloc, el càlcul es va fer a dos quarts de nou del vespre, dues hores i mitja després de l'inici de la marxa. En aquell moment, una bona part dels manifestants ja s'havien disgregat per carrers paral·lels o simplement havien marxat cap a casa.
L'elecció d'aquesta hora es correspon, suposadament, a motius tècnics a l'hora de fer el recompte. El moment idoni per fer el càlcul exacte de manifestants hauria estat entre les 6 i les 7 de la tarda. En aquell moment, la manifestació ocupava des de la Plaça Catalunya fins al capdamunt del Passeig de Gràcia, i La Diagonal estava plena de gent fins a l'alçada de la plaça Francesc Macià i bona part del carrer Còrsega.
D'altra banda, Lynce només va tenir en compte el recorregut específic de la manifestació (Passeig de Gràcia i Gran Via fins a Plaça Tetuan), i va obviar que carrers com la Rambla Catalunya es van convertir en manifestacions paral·leles degut a la saturació de gent.
Si tenim en compte que hi havia més de 900 autocars organitzats, que van transportar al voltant de 40.000 persones, es fa difícil pensar que el nombre de manifestants que van venir pel seu propi peu no superés els 20.000.”
Sols cal veure l'extensió del text per a veure qui s'ha informat més, ha aconseguit les dades i la forma d'obtindre-les, a més mentre que el cronica.cat li dedica tota la noticia al tema i un paràgraf als comentaris de twitters sobre açò, la razón li dedica un paràgraf a les dades i altres dos a formes d'exaltar el nacionalisme entre la població de sentiment espanyol, amb dos subtítols anomenats així: “Banderas en las ventanas y en los corazones” i “Los deportistas españoles, ejemplares”.

No vull ficar-me més en camisa d'onze vares, vosaltres mateix contesteu a aquesta pregunta, Qui manipula xifres i informació els independentistes o els nacionalistes?