dissabte, 15 de juny del 2013

Catalunya Ràdio celebra el seu 30é aniversari en el moment més complicat de la seua existència

  • L'anunci de l'ERO que afectarà uns 300 treballadors de Catalunya Ràdio i TV3 així com les retallades constants en el pressupost posen en perill la ràdio pública


"Tots som Catalunya Ràdio", lema en defensa de la ràdio
pública catalana.
Poques hores després que Grècia anunciara el tancament de la seua televisió pública, a Catalunya s'anunciava un ERO que afectarà 312 treballadors de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Els paral·lelismes entre les dues situacions no han parat de fer-se des de llavors. D'una banda, els optimistes que creuen que el que ha passat a Grècia no pot donar-se a Catalunya. D'altra, aquells més pessimistes creuen que les retallades, traduïdes ara en un ERO, són el preludi del tancament de Catalunya Ràdio i TV3.

La ràdio pública catalana ha vist minvar els seus ingressos per subvencions des del 2010, quan la CCMA va començar a rebre menys diners de la Generalitat de Catalunya. TV3, malgrat no haver-se vist afectada fins el 2011, també viu una situació de pèrdua d'ingressos públics, augmentada per la davallada d'ingressos de publicitat. Per a pal·liar aquesta situació s'ha optat per reduir la major despesa de la Corporació, els sous. Un fet que ja va significar el tancament d'algunes corresponsalies i de les delegacions de Pirineu Central, Catalunya Nord, Terres de l'Ebre i Pallars.

Però l'austericidi que viu Catalunya Ràdio ha afectat a molts més àmbits. Quan TV3 anunciava que Canal 33 i Super 3 es fusionaven en un únic canal, Catalunya Ràdio va haver de fer que la seua emissora cultural i musical es passara a la xarxa. Des de llavors ICatFM va passar a anomenar-se ICat.cat i es pot escoltar solament a través de la web.

L'organització dels treballadors
"Sense mitjans públics no hi ha democràcia", lema dels
treballadors afectats per les retallades a Cataunya Ràdio.
Davant l'amenaça de perdre els seus llocs de treball i que la ciutadania perda també els mitjans públics, els treballadors de la CCMA s'han organitzat en diferents col·lectius per a forçar noves vies de diàleg i de solució de la problemàtica. Els treballadors de la televisió pública han creat el col·lectiu de treballadors Jo estimo TV3 que ja van organitzar una festa reivindicativa al Moll de la Fusta de Barcelona, tal com va informar Detotunpoc.

Els treballadors de Catalunya Ràdio, per la seua banda, també s'han agrupat en el col·lectiu Tots som Catalunya Ràdio que s'encarrega de denunciar i explicar la situació des del punt de vista dels treballadors. Totes les formes de difusió són vàlides i per això es van sumar a la festa reivindicativa de TV3 com a treballadors de la mateixa Corporació Pública. El dissabte 15 de juny a migdia també van organitzar un acte al Centre Artesanal Tradicionàrius de Gràcia (Barcelona) on se celebraven els 30 anys de l'emissora així com es protestava en contra de la situació.

Tots dos col·lectius estan recolzats per Mitjans en lluita, l'organització de treballadors de mitjans de comunicació púbics i privats que treballen per evitar més acomiadaments que no solament afecten als propis acomiadats sinó que també a la qualitat informativa i, per tant, a la democràtica. Aquesta organització ha protestat en contra dels acomiadaments a El País, El Periódico i l'Agència Catalana de Notícies entre d'altres.

Festa reivindicativa dels 30 anys de Catalunya Ràdio
El dissabte 15 de juny a les 12 del migdia les gralles sonaven al Centre Artesà Tradicionàrius. Allà, al bell mig de Gràcia, anaven apareixent persones i més persones que creaven una marea roja per la samarreta que Tots som Catalunya Ràdio havia preparat. Aquesta preça de roba portava un missatge clar: “Sense mitjans públics no hi ha democràcia”. Un crit al vent que surt dels dos micròfons que apareixen al mig del roig imperant, el de TV3 i el de Catalunya Ràdio.

Samarreta a la venda a l'entrada del Tradidionàrius.
Mentre els xiquets jugaven i pintaven un mural, els més grans s'apropaven a la taula que els treballadors havien posat baix les escales que obren pas al carrer Jaén. Una carpa on es podien comprar les samarretes per a augmentar la marea, al mateix temps obsequis gratuïts com piruletes i adhesius. Una forma de fer que la reivindicació no es quede sols al Tradicionàrius i que, quan s'acabe, la gent porte un missatge clar per Barcelona.

Al mateix temps, dins del Centre Artesà la gent mirava les fotografies i reculls de premsa que viatjaven pels 30 anys de trajectòria d'una ràdio pública que havia vertebrat un país i que ara està en perill. Entre els reculls de les parets bones notícies com la incorporació de continguts en aranès a la ràdio i d'altres més tristes com l'amenaça d'ERO, una notícia de tan sols dos dies abans.

Un cop vist tot el que els treballadors havien preparat, la marea roja entrava cap al teatre del Tradicionàrius on, reflexat sobre l'escenari, es veia un cartell amb el lema: “Tots som Catalunya Ràdio”. Pocs minuts després, començava un acte emotiu de celebració, reivindicació i solidaritat. Celebració pels 30 anys. Reivindicació per evitar l'estocada als mitjans públics. Solidaritat per aquells que ja han perdut la feina a Catalunya Ràdio i fora d'ella.

Un moment de l'acte al Centre Artesà Tradicionàrius.
A l'escenari pujaven locutors de tots els àmbits, des dels informatius als esports, passant per Icat.cat, Catalunya Música, les corresponsalies o els encarregats de la correcció lingüística. Tots estaven allà i els que no podien estar-hi, se'ls recordava amb vídeos i àudios. Però no solament els treballadors es van voler col·laborar i antics treballadors com Jordi Basté també va dir las seua. Diferents artistes també van pujar a l'escenari com va fer Andreu Rifé o, via vídeo, Gillamino.

Tothom estava allà, però el problema continua. Les xiulades al president de la CCMA quan apareixia als vídeos servien de poc i encara sense saber com avançarà la situació, els treballadors van recordar sense mitjans pública no hi ha democràcia possible i per acabar, per si no quedava clar, van cridar ben fort “tots som Catalunya Ràdio!”

Vídeo
Vídeo amb el discurs inicial de l'acte al Tradicionàrius i imatges de l'acte.

1 comentari:

PACO ha dit...

No existeix cap societat denominada democràtica que no tinga uns mitjans de comunicació dinàmics, transparents i plurals, Catalunya rádio ha estat capdavantera en molts d'aquests aspectes, la crisi promoguda pels polítics i altres poders faccinerosos s'encarreguen de minvar els drets dels ciutadans i entre ells el dret a la informació. Cal aguantar l'envit en temps difícils. Molts anys per Catalunya Ràdio. Hi ha un futur per davant que no ens poden furtar.