diumenge, 17 de març del 2013

Les falles de l'austeritat


  • La comissió de l'Estació d'Oliva fa una falla sense monument principal
  • La Intifalla es concentra després de les mascletades a la porta de l'Ajuntament de València

Més enllà de l'espectacularitat de les grans falles de la capital del Túria hi ha xicotets barris que sempre han tingut unes falles humils i, més enllà d'aquestos barris, poblacions que sempre han tingut escassos i poc espectaculars monuments fallers. Si la crisi s'ha notat en comissions com Nou Campanar, Ajuntament o Estació del Nord, més encara s'ha notat a aquells barris i poblacions on les seues falles mai s'han caracteritzat per l'espectacularitat que apropa milers de visitants a València capital.

Les falles sempre s'han caracteritzat per la crítica i, en els últims anys de crisi, les al·lusions a polítics, retallades, mesures d'austeritat... han sigut constants. Ara han arribat a un punt en què l'austeritat els ha tocat de ple i les falles són part dels afectats per la crisi. Quan açò passa la crítica no solament es mostra en forma de cartells i ninots sinó que també en una disminució de les dimensions dels monuments.

Ninot de la falla l'Estació // Mireia Pascual
Aquest és el cas de la falla l'Estació d'Oliva (la Safor). En les falles de l'actual 2013 han trobat l'harmonia entre crítica i estalvi. Com sempre, amb una xicoteta falla infantil però aquest any amb una especial falla principal. I és que la falla de l'Estació no és falla. La composició la creen una sèrie de ninots de persones darrere d'unes reixes que veuen que eixe any no hi ha falla i es pregunten què ha passat. Els ninots miren innocents com realment l'únic que composa la falla són ells i uns pocs elements per a ambientar la situació com reixes o fanals.

I és que Oliva és un d'eixos pobles humils amb falles humils. Amb poc més de 20.000 habitants té sis falles i cap d'elles rep visites de turistes d'arreu del món, els que visiten les falles són solament els olivers, alguns curiosos de poblacions veïnes i els turistes (la majoria del País Valencià) que passen l'estiu a la platja de la localitat. Malgrat tot, la falla Casa d'Alonso, falla Conservatori, falla Barri Sant Francesc, falla Pensat i fet, falla Institut i falla l'Estació s'esforcen cada any per poder donar color durant uns dies a Oliva abans que la nit de Sant Josep totes cremen.

La Intifalla

Una altra de les formes de protesta que ha erigit durant les festes falleres és la Intifalla. Aquesta és una espècie de moviment social que es concentra cada dia després de la “mascletà” davant de l'ajuntament de València. Allà fan una concentració protestant per la situació social, econòmica i política que està vivint València i el conjunt d'Europa degut a la crisi.

En aquest any s'han organitzat concentracions específiques com per la defensa de l'educació pública, la defensa del valencià a les pròpies falles, contra l'Europa del capital, en defensa de la sanitat pública, demanant la dimissió d'Alberto Fabra (president de la Generalitat Valenciana) i Rita Barberà (alcaldessa de València) i en defensa del dret a l'habitatge. Aquesta crítica no és del gust, però, de tots els sectors socials i grups regionalistes com el Grup d'Acció Valencianista (GAV) o les pròpies autoritats han intentat desconvocar o boicotejar les concentracions.