dissabte, 29 de desembre del 2012

La vida de Paco Aura, valencià a Mauthausen, recollida a un llibre

Presentació del llibre a Muro d'Alcoi.

Els historiadors Àngel Beneito i Paco Blay i el periodista Natxo Lara han realitzat el llibre Francisco Aura Boronat. Resistència i dignitat enfront la desmemòria. El treball recull tota la història de Paco Aura, un alcoià que va lluitar a la guerra civil, va anar a l'exili, va ser atrapat pels nazis a Mauthausen i va treballar a una mina abans de poder tornar a Alcoi amb la seua família. El llibre és un recull de documents, fotografies i textos realitzats pels autors.

Paco Aura té més de 90 anys i ha dedicat gran part de la jubilació per a explicar la seua història a centres educatius per a que “els joves no obliden el passat i no es repetisca la història”. Per eixe fet ha rebut molts reconeixements, el més recent és l'adjudicació del seu nom a un pont que s'està construint a la seua ciutat natal, Alcoi. A més, l'ajuntament, així com diferents centres educatius, l'han guardonat per l'exemple.

A més, el 2011 la Universitat d'Alacant va realitzar el treball audiovisual Estación de peaje sobre la situació dels republicans espanyols als camps de concentració, entre ells Paco Aura. D'altra banda, diferents estudiants de l'IES Andreu Sempere d'Alcoi van realitzar entre el 2009 i el 2011 un seguit d'activitats i treballs que es van sintetizar en un doble CD anomenat Educació per la pau. Als discs es poden veure treballs realitzats al voltant del 70é aniversari dels bombardejos de la Guerra Civil sobre Alcoi, del viatge a Mauthausen, del intercanvi per a tractar el tema amb alumnes de l'IES Pau Cassesnoves (Inca, Mallorca) i una entrevista a Paco Aura.

Els autors del llibre han recollit informació d'aquestos treballs i també de la família per a poder “fer a Paco Aura una autobiografia”. Àngel Beneito, un dels autors, explicava a la presentació del llibre feta a Muro d'Alcoi el passat dijous que “aquest és reconeixement que es mereixia i que encara no li havien pogut donar”. Tots tres autors destacaven que “malgrat tot el que ha sofrit és una persona que no guarda rencor, simplement vol que no es repetisca” i accepten que “es posa nerviós quan veu una creu gamada”. De fet, Paco Blay explicava que moltes vegades “Paco Aura no pot dormir recordant el sofriment de Mauthausen” mentre que també deia que “hi ha molts autors que exageren les activitats que es realitzaven als camps de concentració, el nostre Paco Aura conta el que va viure i si no ho va viure explica que això ell no ho va conèixer”.

El llibre, que ja està a la venda, s'ha realitzat gràcies al CAEHA (Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics), el Campus de la UPV a Alcoi, l'Ajuntament d'Alcoi i l'Associació Cultural Alcoià-Comtat. Cúbica ha sigut l'empresa que ha publicat el llibre.

1 comentari:

PACO ha dit...

Llegirem el llibre amb cura, la història d'un sofriment que mai més deu tornar a passar. Aneu amb cura amb el PP, són els fills dels mateixos que aleshores van permetre aquella barbàrie. Mireu sinò les seves polítiques socials. Xenòfobes, homòfobes i feixistes.