dissabte, 17 de març del 2012

Cap al #Periodigno

El periodisme és una professió venuda, venuda als ideals dels caps. La línia editorial d'un periòdic va al voltant del que pensa el seu cap, i sinó pregunteu-ho a Pedro J. Ramírez. Els periodistes que volen expressar el que realment pensen es veuen obligats a fer-ho mitjançant blocs personals aliens al mitjà on treballen, és a dir, el periodisme no és lliure i està lligat a interessos econòmics o polítics, o els dos alhora.

A banda d'aquest fet, la professió està en crisi, moltíssims periodistes estan en l'atur i encara més estan en situacions forçades. Les noves tecnologies obren portes, sí, però també tanquen les portes del periodisme més clàssic, el de la premsa impresa, el de tota la vida. Açò porta a la innovació com la que fa poques setmanes ens va portar “el Periódico” amb còdics QR entre les seues pàgines de paper.

Entre aquestes innovacions una portada amb una única i gran fotografia, com fa l'“ABC” i que, ja que està, aprofita per a fer polèmica. Fa unes setmanes publicava a aquest bloc les polèmiques portades d'“ABC” i “La Razón” on es mostrava els aldarulls de Barcelona durant les protestes estudiantils i es culpava el PSOE del fet.

Portada de l'"ABC" (15-3-12).
En la seua línia de fomentar l'odi i fer demagògia l'“ABC” va publicar el dimecres una portada d'allò més polèmica. Una gran “Ñ” a la qual uns personatges estaven trencant-li el “barret” que la diferència de la “N”. Aleshores titulava “Tenemos un problema” i en lletra més xicoteta indicava “Cataluña”.

Per si era poc, indica “los problemas” de l'educació solament en català, la nova llei que es vol proposar per la qual es podrà ficar sols la bandera catalana als ajuntaments i les consultes sobre el pacte fiscal. Em resulta estrany que un periòdic que tant vol l'unionisme de les nacionalitats que actualment formen part d'Espanya genere eixe odi i, de certa manera, reafirme els nacionalistes com a tal.

Portada de "El Punt Avui" (16-3-12).
Però el que em resulta més trist és que el catalanisme mediàtic haja contestat. “El Punt Avui” va variar el divendres el seu format de portada per a contestar l'“ABC” amb les mateixes armes. Una gran “Ç” a la qual estaven llevant-li el “palet” que la diferencia de la “C”. I indicava, exactament igual que l'“ABC”, “Tenim un problema” i en més xicotet “Espanya”.

Aquest marcava com a “problemes”, però aquesta vegada en contra de la llibertat dels catalans, els mateixos que ficava el periòdic de la dreta mediàtica espanyolista a la seua portada el dijous. A banda marca l'espoli fiscal, la llengua i les infraestructures entre els problemes “que demostren que el problema és Espanya”.

En definitiva, una picabaralla de demagògia informativa venuda als ideals del cap de cada periòdic. I està clar que qui compra l'“ABC” sap per que el compra i qui compra “El Punt Avui” sap per que ho fa, però no deixa de ser trist que la premsa haja caigut tant baix. L'“ABC” porta fent-ho molt de temps, però “El Punt Avui” va a sumar-se al carro o ha sigut una relliscada?

Per sort l'“ARA” no s'ha sumat a aquest tipus de periodisme com s'especulava per la xarxa i com ells mateix em van desmentir via Twitter. Com va dir Jéssica Mora, una de les meues companyes de ràdio, al programa d'ahir quan estàvem fent un debat respecte el tema “quien se pica ajos come”. Esperem que els alls es queden per a l'allioli i no comence a haver una batalla entre “ABC” i “El Punt Avui”.

Aquest és, de fet, sols un dels exemples de la trista situació del periodisme i, tal vegada, per això avui ha arribat a TT a Twitter el HT #Periodigno, és a dir, dignificar el periodisme en tots els sentits i treballar per la informació lliure però sense manipular ja que, com va dir Maruja Torres a la seua visita a Alcoi l'any passat, “el periodisme és un servei públic”.

  Llicència de Creative Commons
Cap al #Periodigno de Jordi Pascual Mollá està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons